تا به حال واژه ورکشاپ روانشناسی یا کارگاه روانشناسی به گوشتان خورده است؟ آیا هدف برگزاری کارگاه روانشناسی را میدانید؟ هر کارگاه هدف و رویکرد خاصی را دنبال کرده و مخاطب خود را دارد. ممکن است یک کارگاه برای بیمارانی که دارای اختلالات روانی هستند برگزار شود و در برخی کارگاهها شاهد حضور روانشناسان و دانشجویان نیز باشیم. در این مقاله قصد داریم به آشنایی و بررسی انواع کارگاههای روانشناسی، کاربرد و اهداف آنان بپردازیم. تا انتها با ما همراه باشید.
کارگاه روانشناسی چیست؟
همانطور که میدانید برگزاری کارگاههای روانشناسی قدمی بزرگ و موثر در علم روانشناسی بوده است. یک کارگاه روانشناسی معولا از 5 تا 20 نفر شرکت کننده تشکیل میشود. در کارگاههای روانشناسی افراد به صورت جمعی گرد هم آمده و به طور مستقیم با یکدیگر به تعامل میپردازند که در این مسیر مهارتهای لازم را با تمرین و تکرار مداوم به دست میآورند. پس هر کارگاه روانشناسی باید دو ویژگی بارز داشته باشد:
به صورت تعاملی باشد.
افراد برای بیان نظرات خود و کسب مهارت فرصت کافی داشته باشند.
علاوه بر آن هر کارگاه روانشناسی معمولا چند ساعت در روز به طول میانجامد و موضوع و محور کاملا مشخصی را دنبال میکند که نیازمند صبر و حوصله شرکتکنندگان است.
تفاوت کارگاه روانشناسی با کلاسهای روانشناسی در دانشگاه چیست؟
کارگاههای روانشناسی تفاوتی فاحش با کلاسهای روانشناسی دانشگاه دارند؛ زیرا اصولا مطالبی که دانشجو در دانشگاه میآموزد تئوری بوده و جنبه عملی ندارد. اما در کارگاه روانشناسی دانشجو مهارت کسب کرده و بسیار عملیتر و کاربردیتر از کلاسهای دانشگاه میباشد. البته این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که کارگاههای روانشناسی دانشگاه نیز در برخی موارد بسیار مفید و موثر واقع میشود. برخی از تفاوتهای کلاسهای دانشگاه و کارگاههای نظام روانشناسی به شرح زیر است:
در کارگاه مهارت کسب میکنید و مشغول به کار میشوید
همانطور که گفتیم مطالبی که در دانشگاه بیان میشود بسیار کلی و سطحی است و جنبه عملی ندارد. در نتیجه اغلب دانشجویان پس از اتمام درس، برای ورود به حوزه کاری با مشکل روبهرو میشوند که کارگاههای روانشناسی به آنها کمک شایانی میکنند.
انتخاب موضوع کارگاه و مدرس آن بر عهده خودتان است
در کارگاه روانشناسی میتوانید در کارگاهی شرکت کنید که به موضوع آن علاقع دارید مانند کارگاه اختلالات شخصیتی یا کارگاههای آموزشی روانشناسی کودک. علاوه بر آن مجبور نیستید سر کلاس استادی بنشینید که مایل به شرکت در کلاسش نیستید. در کارگاههای روانشناسی انتخاب اساتید با شرکتکنندگان است و چه از این بهتر؟!
تعداد شرکت کنندگان کمتر و در نتیجه یادگیری بیشتر است
در کلاسهای دانشگاه هستند افرادی که هدفشان درس نیست و فرصت یادگیری را نیز از بقیه میگیرند. در نتیجه کسانی که داوطلبانه در کارگاه روانشناسی شرکت میکنند آنقدر علاقهمند و مشتاق هستند که نخواهند جو آن را بر هم بزنند.
کارگاههای روانشناسی برای چه افرادی مناسب است؟
کارگاههای روانشناسی که توسط افراد یا سازمانها برگزار میشود میتواند مناسب تمام گروههای سنی باشد. به عنوان مثال برخی کارگاههای روانشناسی مخصوص کودکان است که در آن مشکلات رفتاری آنها بررسی شده و درمان مناسب آنها ارائه میگردد. برخی کارگاهها نیز برای نوجوانان به دلیل مشکلات تحصیلی، شغلی و یا اعتیاد آنان برگزار میشود. کارگاههای زناشویی، خانوادگی و… که بزرگسالان میتوانند در آنها شرکت کنند و به همین صورت کارگاههایی با موضوعات متنوع برای تمام اقشار جامعه.
دلیل اهمیت استفاده و بهره بردن از کارگاههای روانشناسی چیست؟
اگر بخواهیم دلیل اهمیت کارگاه روانشناسی و تاثیرات آن را روی شرکتکنندگان بررسی کنیم میتوان موارد زیر را ذکر کرد:
- باعث میشود افراد با نقاط قوت و ضعف خود آشنا شود.
- شرکت در کارگاه روانشناسی سبب میشود فرد استعداد و تواناییهای خود را شناسایی کرده و برای رسیدن به آنها تلاش کند و هدف مشخصی داشته باشد.
- باعث بهبود روابط میشود.
- سبب بهبود تمرکز، قدرت تصمیمگیری و… میشود.
- به ما کمک میکند با مسائلی همچون شکست عاطفی راحتتر برخورد کنیم.
- در صورت شرکت در کارگاههای ازدواج، با انجام تستهای قبل از ازدواج، رابطهی موفقتری در آینده خواهند داشت.